fbpx

7 Adımda Hibrit Çalışma Ortamı Oluşturma Klavuzu

7 Adımlı Hibrit Çalışma Ortamı Oluşturma Kılavuzu

Takvim söz konusu olduğunda tarihsel işaret olarak millattan önce (MÖ) ve milattan sonra (MS) söylemlerini duymak mümkündür. Günümüzde ise en son tarihsel işaret “COVID'den önce” ve “COVID'den sonra” olacak gibi gözüküyor.

Şu anda sonrası olarak bilinecek zamana giriyoruz. İş açısından, bunun nasıl görüneceğini tam anlamıyla bilmiyoruz. Bununla beraber, çalışma ve etkileşim biçimimizde değiştiğini biliyoruz. En büyük işyeri değişikliklerinden biri hibrit ya da ofis ortamıdır.

Uzaktan ve modellerinin kalıcı olacağına dair işaretler var. Son anketlere göre, Amerikan işgücünün %48'i uzak kalmak istiyor ve çalışanların %44'ü hibrit çalışma düzenlemelerini tercih ediyor. Görünüşe göre “COVID'den sonra” hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Geleceğin hibrit ofisi nasıl olacak? Hibrit bir işgücünü nasıl oluşturabilir ve elde tutabilirsiniz? İş yeri geçmişinizin bir sonraki aşamasına geçmenizi sağlayacak cevaplarımız var.

Hibrit Çalışma Ortamını Anlama

Hibrit çalışma modelleri, işlerini kısmen evde, kısmen de ofis ortamında yürüten çalışanlara imkân tanır. Bu modeller programlanabilir, yani çalışanların belirli günlerde ofiste olması gerekir. Alternatif olarak çalışan, ofis içi ve karışımını seçebilir.

Hibrit çalışma modelleri giderek yaygınlaşıyor. Bir çalışma, hızlı büyüyen şirketlerin %63'ünün hibrit bir çalışma alanından faydalandığını gösterdi. Bir hibrit ofis fikrinde önemli olan işin yapılmasıdır, nerede yaptığınız değil. Ancak, çalışan iş birliği ve dostluk hala ofislerde oluyor. Tamamen uzaktan çalışmak, hibrit bir çalışma alanında meydana gelen sosyalleşmeyi bitirir. Küresel bir araştırma, dünyadaki çalışanların çoğunluğunun hibrit bir ofisi tercih ettiğini öne sürerek şunları açıkladı:

 

“Çalışanlar deneyimlerine bilhassa de ev ortamlarının odaklanmış çalışmayı destekleme yeteneği, refah ve iş-yaşam dengesi iyileştirmeleri ve uzaktan çalışmanın onları kendi işlerini yönetme esnekliğiyle güçlendirme yeteneği için değer verdi. Ama bunun yanı sıra fiziksel ofise de değer veriyorlar.”

 

Hibrit çalışan için, tamamıyla uzaktan çalışma modelinde eksik olan iş birliği ve yüz yüze sosyalleşmedir. Veriler, hibrit modellerin iş arkadaşı ilişkileri, iş birliği ve ekip üretkenliği üzerinde daha büyük ve daha olumlu bir etki sunmuş olduğunu gösteriyor.

Ancak bu, sadece hibrit çalışma ortamınızı doğru şekilde kurarsanız olur.

Hibrit Ofisinizi Oluşturmak İçin 7 Adım

Hibrit bir çalışma alanı kurmak size işin nasıl organize edildiğini, iş akışları için gelecekteki beklentilerinizi ve hatta kültürünüzün nasıl değişeceğini tekrar gözden geçirme şansı verir. Bunu, kuruluşunuzun fiziksel çalışma ortamını yeniden düşünmesi için bir fırsat olarak değerlendirin. Ancak hata yapmayın. Gelecek, ortak alanlarda bulunan dostluk ile uzaktan esnekliğin en iyisini dengeleyecek bir hibrit çalışma alanında yatıyor.

Bunu iyi yapabilmek için size ve iş gücünüze yarar sağlayacak yeni bir hibrit ofis modeli tasarlamanıza ve uygulamanıza yardımcı olabilecek yedi adımımız var.

  1. Bu yeni modele, ilgilerini ve tercihlerini öğrenmek için çalışanlarınızla anket yaparak başlayın. Bu katılım, iş gücünüzü motive eder ve çalışanınızı elde tutma çabalarınıza yardım eder. Çalışanlarınıza, herkesin ofiste olduğu belirli günleri mi, yoksa uygulamalarını değiştirebilmeyi mi tercih edeceklerini sorun. COVID sırasında taşınıp taşınmadıklarını ve ofise gidip gelmenin hala mümkün olup olmadığını öğrenin. Hibrit bir modeli tercih edip etmeyeceklerine dair temel soru bile, çalışana işleri ve yaşamları üzerinde uygun bir kontrol sağlar.

  2. Açık politikalar ve beklentiler belirleyin. Hibrit bir çalışma alanı fikrinin tamamı esnek bir çalışma ortamı yaratmaktır. Ancak bu esneklik, sizinle çalışan ya da çalışan ile yöneticisi arasındaki herhangi bir yanlış anlaşılmayı engellemek için bazı net sınırlarla beraber gelmelidir. Örneğin; yönetici, çalışan üzerinde hibrit çalışma alanınızda öngördüğünüzden daha sıkı kontroller istiyorsa, bu durum sürtüşme yaratabilir. Yönetici ve çalışan arasındaki bu anlaşmazlık, biri ya da her ikisi için bir elde tutma problemine neden olabilir. Bunun yerine, yanlış anlaşılmaları engellemek için nelerin kabul edileceği ve nelere izin verilmeyeceği konusu ile ilgili şeffaflık yaratın.

  3. Bu yeni hibrit ofis modeli sırasında bazı performans ölçütleri belirleyin. Herhangi bir yeni girişim, metrikler belirlemezseniz ve daha sonra bunları ölçmezseniz başarısız olma riskini taşır. Aynı şeyi yeni hibrit çalışma ortamınız için de yapın. Pandemi öncesi ölçümleriniz muhtemelen COVID sırasındakinden farklıdır ve bu nedenle özellikle hibrit bir ofis deniyorsanız COVID sonrası kriterleriniz de farklı olabilir. Hibrit bir ortamda neyi ölçmeniz gerektiğini biraz düşünün. İşin niteliği ve hacmi nasıl değişecek? Yine, bu metrikleri çalışanla birlikte geliştirmek iyidir. Metrikleri tartışmaya dahil etmeden keyfi olarak atamayın. Ne de olsa, çalışma alanlarında bir miktar özerkliğe sahip olduklarına güveniyorsunuz, öyleyse neden aynı şeyi iş hedefleri için yapmıyorsunuz?

  4. Yeni yönetim en iyi uygulamaları oluşturun. Yeni hibrit iş gücünüzü yönetmek, farklı beceriler ve hedefler gerektirir. Düşüncelerinizi süreçlerden üretkenlik hedeflerine kaydırın. Çalışanın oraya nasıl geldiği konusunda daha az ve sonuçlar hakkında daha fazla endişe edin. Çalışanınız hedeflerine ulaşıyorsa, rakamlara ulaşmak için ne kadar uğraştığı ve hatta işi ne zaman ürettiği kimin umurunda. Hibrit bir ofise sahip olmak, yapılan işin uzak bir unsuru olduğu anlamına gelir. Bu iş, çalışan için uygun olduğunda gerçekleşebilir. Çalışanlarınıza çekici gelen hibrit yaşam tarzının esnekliğidir. İşveren olarak, işin çoğunluğu bir hücrede gerçekleşmediğinde ne beklendiğini yeniden değerlendirmelisiniz.

  5. Uyumluluk sorunlarıyla ilgilenin. Örneğin, hassas finansal veya kişisel verilerle uğraşıyorsanız, şirketinizin hibrit bir çalışma ortamında mevzuata uygunluk fikriyle boğuşması gerekir. Kişisel cihazlarda bilgi paylaşımına sınırlar koyun. Ayrıca çalışan evdeyken bile yankılanacak uyumluluk hatırlatıcıları oluşturun. konferansınızın HIPAA uyumlu olmasını sağlamak gibi küçük ayrıntılar, kuruluşunuzun uyanık kalmasına ve yasal sorunlardan kaçınmasına yardımcı olacaktır.

  6. Sürekli geri bildirim için bir mekanizma geliştirin. Yeni hibrit ofis modelinizin bir deneme olduğunu unutmayın. Çalışanların çoğunluğunun hibrit bir ofis ortamı istediklerini bildirmesine rağmen, işe yarayabilir veya çalışmayabilir. Gerçek şu ki, denemedikçe gerçekten işe yarayıp yaramadığını bilmeyecekler ve onların geri bildirimlerini periyodik olarak istemedikçe işe yarayıp yaramadığını bilemezsiniz. Yeni hibrit ofisin çalışıp çalışmadığını anlamak için çalışanlarınız, yöneticileriniz ve liderliğinizle tekrar bir araya gelmenizi öneririz. Herkesin yeni hibrit ofis hakkında ne düşündüğünü ölçmek için üç ayda bir yapılan geri bildirim anketlerini düşünün. Yine, ön saflardaki çalışanlarınızın geri bildirimlerini istemek, onları yeni modelin başarısına dahil edecektir.

  7. İletişim ve iş birliği için onlara en iyi araçları verin. Bu araçların kullanımı için en iyi iletişim uygulamalarını belirleyin. İş gücünüzün başarılı olmak için ihtiyaç duyduğu teknolojilere sahip olmasını sağlamak için elbette Eduves gibi bir çözümüne, ayrıca anlık mesaj sohbeti, e-posta ve daha fazlasına ihtiyacınız olacak.

Eduves, modern video konferansın en büyük zorluklarını çözer. Kullanıcılar için hem video konferansı hem de web seminerlerini tek, basitleştirilmiş bir arayüzde sunan bir platformdur. Katılımcılar için %100 tarayıcı tabanlıdır, bu da onu yüksek düzeyde erişilebilir kılar; bir toplantıya katılmak tek bir tıklamayla anında gerçekleşir. İşletmeler için, özel markalama seçenekleriyle son derece özelleştirilebilirdir.

Ücretsiz 14 günlük denemenizi başlatın!

Eduves, hibrit veya uzak iş gücünüze katılmanıza yardımcı olmak için 14 günlük ücretsiz deneme sunar. Ücretsiz 14 günlük denemenizi başlatın.
Scroll to Top
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin